Zioła i przyprawy (Herbs and spices)
- basil /ˈbæz(ə)l/ – bazylia
- bilberry /ˈbɪlb(ə)ri/ – borówka czarna
- chamomile /ˈkæməmaɪl/ , camomile /ˈkæməmaɪl/ – rumianek
- cinnamon /ˈsɪnəmən/ – cynamon
- clove /kləʊv/, (AmE) /kloʊv/ – goździk
- coltsfoot /kəʊltsfʊt/, (AmE) /koʊltsfʊt/ – podbiał
- cranberry /ˈkrænb(ə)ri/ – żurawina
- dill /dɪl/ – koper
- dog rose /dɒɡ rəʊz/, (AmE) /da:ɡ roʊz/ – dzika róża
- elderberry /ˈeldə(r)ˌberi/ – bez czarny
- fennel /ˈfen(ə)l/ – fenkuł włoski, koper włoski
- ginger /ˈdʒɪndʒə(r)/ – imbir
- lemon balm /ˈlemən bɑːm/ , melissa – melisa
- marjoram /ˈmɑː(r)dʒərəm/ – majeranek, lebiodka pospolita
- mint /mɪnt/ – mięta
- motherwort /ˈmʌðə(r)wɜː(r)t/ – serdecznik pospolity
- parsley /ˈpɑː(r)sli/ – pietruszka
- rosemary /ˈrəʊzməri/, (AmE) rosemary /ˈroʊzməri/ – rozmaryn
- sage /seɪdʒ/ – szałwia
- thyme /taɪm/ – tymianek
- valerian /və’lɪərɪən/, (AmE) /və’lɪrɪən/ – kozłek lekarski
- yarrow /ˈjɑːrːəʊ/ – krwawnik pospolity
- star anise /sta: anɪs/ – anyż
- mustard /’mʌstəd/ – gorczyca
Prześlij link znajomym na: