Warzywa (Vegetables)
- asparagus /əˈspærəɡəs/ – szparagi
- aubergine /ˈəʊbə(r)ˌʒiːn/ , eggplant (AmE) /ˈeɡˌplɑːnt/ – bakłażan, oberżyna
- beans /ˈbiːnz/ – fasola
- beetroot /ˈbiːtruːt/ , beet (AmE) /biːt/ – burak
- broad beans /brɔːd ˈbiːnz/ – bób
- broccoli /ˈbrɒkəli/, (AmE) /ˈbra:kəli/ – brokuły
- brussels sprout /ˈbrʌs(ə)lz spraʊt/ – brukselka
- cabbage /ˈkæbɪdʒ/ – kapusta
- chickpea /ˈtʃɪkˌpiː/ – ciecierzyca
- napa cabbage /ˈneɪp ˈkæbɪdʒ/ – kapusta pekińska
- savoy cabbage /səˌvɔɪ ˈkæbɪdʒ/ – kapusta włoska
- caper /ˈkeɪpə(r)/ – kapar
- carrot /ˈkærət/ – marchew
- cassava /kəˈsɑːvə/, manioc /mæniɒk/, (AmE) /mænia:k/ – maniok
- cauliflower /ˈkɒliˌflaʊə(r)/, (AmE) /ˈka:liˌflaʊə(r)/ – kalafior
- celery /ˈseləri/ – seler (naciowy)
- chard /tʃɑː(r)d/ – burak liściowy, boćwina
- chilli /ˈtʃɪli/ , chili (AmE) /ˈtʃɪli/ – papryka chili
- chives /tʃaɪvz/ – szczypiorek
- courgette /kɔː(r)ˈʒet/ , zucchini (AmE) /zʊˈkiːni/ – cukinia
- cucumber /ˈkjuːˌkʌmbə(r)/ – ogórek
- corncob /ˈkɔː(r)nˌkɒb/ , cob (AmE) /ka:b/ – kolba (kukurydzy)
- garlic /ˈɡɑː(r)lɪk/ – czosnek
- green beans /ɡriːn ˈbiːnz/ – fasolka szparagowa
- haricot beans /ˈhærɪˌkəʊ ˈbiːnz/, (AmE) /ˈhærɪˌkoʊ ˈbiːnz/ – fasola zwyczajna
- horseradish /ˈhɔː(r)sˌrædɪʃ/ – chrzan
- kale /keɪl/ – jarmuż, kapusta liściasta
- kohlrabi /ˌkəʊlˈrɑːbi/, (AmE) /ˌkoʊlˈrɑːbi/ – kalarepa
- leek /liːk/ – por
- lentil /ˈlentɪl/ – soczewica
- lettuce /ˈletɪs/ – sałata
- marrow /ˈmærəʊ/, (AmE) /ˈmæroʊ/ – kabaczek
- mushrooms /ˈmʌʃruːmz/ – pieczarki, grzyby
- onion /ˈʌnjən/ – cebula
- parsnip /ˈpɑː(r)snɪp/ – pasternak
- pea /piː/ – groszek
- peppers /ˈpepə(r)s/ , bell peppers (AmE) /bel ˈpepə(r)s/ – papryka
- parsley /ˈpɑː(r)sli/ – pietruszka
- potato /pəˈteɪtəʊ/, (AmE) /pəˈteɪtoʊ/ – ziemniak
- sweet potato /swiːt pəˈteɪtəʊ/, (AmE) /swiːt pəˈteɪtoʊ/ – batat, słodki ziemniak
- pumpkin /ˈpʌmpkɪn/ – dynia
- radish /ˈrædɪʃ/ – rzodkiewka
- runner beans /ˈrʌnə(r) ˈbiːnz/ – fasola wielokwiatowa
- sorrel /ˈsɒrəl/, (AmE) /ˈsa:rəl/ – szczaw
- soya beans /ˈsɔɪə ˈbiːnz/ , soybens (AmE) /sɔɪˈbiːnz/ – soja
- spinach /ˈspɪnɪdʒ/ – szpinak
- spring onions /sprɪŋ ˈʌnjənz/ , green onions (AmE) /ɡriːn ˈʌnjənz/ , scallions (AmE) /ˈskæljənz/ – dymka
- sweetcorn /ˈswiːtˌkɔː(r)n/ , corn (AmE) /kɔː(r)n/ – kukurydza
- tomato /təˈmɑːtəʊ/, (AmE) /təˈmɑːtoʊ/ – pomidor
- turnip /ˈtɜː(r)nɪp/ – rzepa
- vegetable /ˈvedʒtəb(ə)l/ , veg /vedʒ/ , veggie /ˈvedʒi/ – warzywo, jarzyna
- sprouts /spraʊts/ – kiełki
- romaine lettuce /’roʊmeɪn ,letəs/ – sałata rzymska
- chickory /’tʃɪkəri/ – cykoria
- corn salad /kɔːn sæləd/ – roszpunka
- rhubarb /ru:ba:b/ – rabarbar
- shallot /ʃə’lɒt/ (AmE)/ʃə’la:t/ – szalotka
- pickling onion /’pɪklɪŋ ,ʌnjən/ – cebula perłowa
- autumn squash /’ɔːtəm , skwɒʃ/, (AmE) /’ɔːtəm , skwa:ʃ/ – patison
- artichoke /’a:tɪtʃəʊk/, (AmE) / ‘a:tɪtʃoʊk/ – karczoch
Prześlij link znajomym na: